Landscape Magazine

Zero Gravity Expo

alt

WERELDKAMPIOEN FOURCROSS JOOST WICHMAN INTRODUCEERT NIEUWE DISCIPLINE OP ZERO GRAVITY EXPO

Zero Gravity Expo
Assen, 15 en 16 maart 2014
 
Pump Battle laat publiek kennis maken met actiesport en topatleten.
 
Zero Gravity Expo 2014 heeft een wereldprimeur: mountainbiker Joost Wichman (wereldkampioen fourcross) introduceert op 15 en 16 maart in Assen een nieuwe actiesport-discipline: Pump Battle. Deze sport is een combinatie van pumptrack (waarbij de fietser zonder te trappen met een golvende beweging over een hobbelig parcours gaat) en dirt (een pro-gedeelte met hoge sprongen), waarbij deelnemers het in een afvalrace in tweetallen tegen elkaar opnemen.
 
Iedereen kan de pumptrack ‘s ochtends uitproberen op zijn eigen fiets, step of skateboard. “De pumptrack is een leuke en veilige manier om je skills te oefenen, vooral voor kinderen”, aldus Wichman. “Het helpt ze om hun balans te verbeteren en ze meer vertrouwen te geven bij het rijden.” Tegelijkertijd kunnen ze hun helden ontmoeten: de profs.
 
Later op de dag komen dezelfde profs in actie tijdens de spectaculaire race om de titel Pump Battle King 2014. Wichman: “Met deze discipline bevorderen we toegankelijkheid van minder bekende actiesporten als fourcross, BMX, downhill, skateboard en step. Pump Battle is hier heel geschikt voor.”
 
De Pump Battle op Zero Gravity Expo is de eerste in een serie van drie in Nederland. De initiatiefnemers hopen er volgend jaar mee over de grens te gaan.
 
De pumptrack is zaterdag de hele dag en zondagochtend tot 12.30 uur toegankelijk voor publiek van alle leeftijden. Het dragen van een fietshelm is verplicht. De wedstrijd is toegankelijk vanaf 14 jaar en vindt plaats op zondagmiddag.
 

alt

Het ontwerp van de Pump Battle-wedstrijdbaan, gemaakt door Bikeparkitect en Joost Wichman.

De sporten op ZGE 2014

Naast Pump Battle zijn er op Zero Gravity Expo de volgende sporten te zien en beleven:
 
Wakeboard
In het grootste indoor-wakeboardbassin van Nederland (zo’n 100 meter lang!) vinden op zaterdag 15 maart de open kwalificaties plaats. De beste twaalf gaan door naar de finale op zondag, waarin ze strijden tegen de beste wakeboarders van Nederland. 
 
Dirt (BMX & MTB)
BMX-prof Desmond Tessemaker MTB’er Jeremy Struik hebben net als vorig jaar het parcours ontworpen voor de dirtcompetitie – alleen is die voor de tweede editie van ZGE nóg spectaculairder. Op de grootste dirtline van Nederland zullen nationale en internationale toppers hun tricks laten zien in wedstrijden van wereldklasse. 
 
Flatland BMX
Nieuw op Zero Gravity Expo dit jaar is het onderdeel Flatland BMX. In tegenstelling tot andere disciplines komen er bij Flatland BMX geen obstakels aan te pas. De rijders voeren hun freestyle-kunsten uit op een glad oppervlak. Flatland BMX wordt wel omschreven als vorm van kunstfietsen met een vleugje breakdance. De demo’s en wedstrijd worden georganiseerd door Nederlands beste flatlander Dez Maarsen.
 
Bike Trial
Net als vorig jaar komt de op twee na beste trialfietser van de wereld Rick Koekoek met rijders uit binnen- en buitenland demo’s geven op Zero Gravity Expo. Op verschillende plekken in de hal staan obstakels als betonnen buizen, stapels pallets en containers, waarop de atleten de meest onmogelijke trucs uithalen zonder een voet aan de grond te zetten. Waaghalzen uit het publiek mogen zelf aan de slag tijdens de clinics onder begeleiding van de top van Europa.
 
Slackline
Voor het eerst op ZGE is de acrobatische sport slackline te zien. Tijdens demo’s en wedstrijden laten de deelnemers hun trucs zien op de gespannen band. Wie de kunst van het balanceren zelf wil uitproberen, kan dat doen tijdens de clinics, onder begeleiding van ervaren slackliners.
 
Skateboard
Ook nieuw op ZGE is het skatepark. Op quarterpipes, jumpboxen en rails nemen de beste skaters het tegen elkaar op. Op zaterdag wordt een wedstrijd verreden en op zondag zijn er meerdere best trick contests. 
 
BigAirBag
Zowel voor de profs als de ervaren durfals uit het publiek is de BigAirBag een geliefde attractie. Door de zachte landing op een groot luchtkussen kunnen zij grensverleggende sprongen oefenen. 
 
Flyboard
Tussen de wakeboardwedstrijden door worden er demonstraties gegeven van de nieuwe hype flyboard. Hierbij vliegt de atleet op een board boven het water doordat hij omhoog wordt geduwd door een krachtige waterstraal, aangedreven door een waterscooter.
Over de organisatie
Zero Gravity Expo wordt georganiseerd door Free Minds Events; een jong evenementenbureau voor avontuurlijke sporten. FME wil die sporten samenbrengen zodat ze een groter publiek kunnen bereiken. De drie oprichters hebben allen een passie voor actiesporten als downhill mountainbiken, wakeboarden en snowboarden. Samen hebben ze jarenlange ervaring in het organiseren van sportevenementen, waaronder het Nederlands Kampioenschap fourcross in Groningen.
 
Sociale media

Volg ons op internet.

Volg ons op Facebook.

Volg ons op Twitter.

Volg ons op YouTube.

Search

Partners

alt

alt

alt

alt

 

alt